joi, 20 octombrie 2011

Impotriva fotbalului modern



Alte vremuri
De la inceput trebuie sa fie clar ca fotbalul modern nu are legatura cu folosirea unui anumit sistem de joc, a unor anumite reguli sau conceptii , ci cu diferenta uriasa dintre jocul de care s-au indragostit si l-au urmarit parintii nostrii si actualul “sport rege” cu cotatii la bursa, patroni, audiente, sponsori, 2 miliarde de dolari pariate zilnic doar in Asia etc…
Fotbalul, prin definitie, este un sport jucat intre doua echipe, pe un stadion, in fata spectatorilor. Ulterior, odata cu cresterea popularitatii, au aparut radiodifuzarea si televizarea, pentru a da posibilitatea de a urmari meciurile si celor care nu aveau privilegiul de a prinde un bilet pe stadion.
Jucatorii erau de cele mai multe ori si fani ai propriilor echipe, cautand in teren gloria si nu un cec cu mai multe zerori. Era destul de greu de conceput transferul unui star la echipa rivala cum era greu de conceput ca fotbalistii sa fie catalogati dupa cat de bine “vand”, si nu dupa cum stiu sa dea cu piciorul in minge.
Era vremea sprinturilor pe versanti de munte si al stagiilor de pregatire spartane ce creau sportivi adevarati, nu al comprimatelor, prafurilor si seringilor ce creaza doar roboti inconstienti in cautare de contracte
Erau vremurile cand toate meciurile etapei se jucau duminica (zi libera), la cam aceiasi ora si bineinteles, stiai din timp unde joaca echipa ta meciurile de “acasa”.
Zilele noastre
Astazi, telespectatorii, ca si consumatori de televiziune (si implicit publicitate), au devenit prioritari, iar spectatorii din tribune doar un element de decor, deseori neglijati, nerespectati sau chiar umiliti de conducatori.
Coordonatele dupa care acestia isi ghideaza activitatea din jurul fotbalului sunt total altele decat cele juste : pasiunea, sportul, gloria, onoarea au fost inlocuite de rating, publicitate, profit, business.
De la lucruri aparent simple cum ar fi numerele de pe tricou sau culorile traditionale ale unui club inlocuite de oripilante tendinte ale sponsorului tehnic(vezi Vaslui, Ceahlaul, TgMures etc), la schimbarea numelui stadionului, sau mai grav al echipei (vezi RedBull Salzburg), fotbalul modern a avantajat mereu castigul in detrimentul sportivitatii.
Toate in numele zeului BAN si cu complicitatea unei prese sportive aservite si care a gasit in interesul cetateanului pentru fotbal (si scandal) un izvor nesecat de profit, pas cu pas, fotbalul modern a transformat pasiunea in cifre, ne-a incatusat sperantele in teancuri de bancnote si ne-a folosit dragostea ca moneda de schimb.
Suporterii
Cum de multe ori suporterii s-au dovedit “incomozi” si au refuzat sa faca parte dintr-un sistem corupt si mincinos, cluburile de traditie au fost inlaturate sau eliminate, in favoarea unor echipe fara nume, gata de transformat in afaceri rentabile si oaze de notorietate sau au devenit jucarii in mana unor oameni de multe ori certati cu legea care nu au nici o legatura cu istoria si traditia lor.
Cum nimic nu se putea realiza la un asemenea nivel fara o mediatizare excesiva, complicitatea dintre “ucigasii” pasiunii si presa a mers pana in punctul in care : o mana spala pe alta: Incidente izolate au fost puternic mediatizate, exagerate si folosite ca motiv pentru conceperea unui cadru legislativ (fie el si neconstitutional) , astfel incat sa le puna la dispozitie conducatorilor toate mijloacele represive necesare pentru “cucerirea” cluburilor mari (vezi Steaua, U Craiova sau chiar Manchester United) fara a mai avea probleme cu opinia suporterilor. Coruptia, pariurile sportive, clasamentele aranjate, toate ca arme de frunte ale fotbalului modern au indepartat incet dar sigur pe “frumosii nebuni” ai tribunelor, lasand loc consumatorului perfect de scandaluri, cuminte, in fotoliul sau, in fata televizorului , nederanjat fiind ca echipa sa favorita joaca luni seara sau vineri la pranz sau mai nou chiar joi si marti(etapa a doua din Romania, in acest sezon, a fost intinsa pe 5 zile !!!), ca preturile la bilete cresc de la an la an, ca echipa favorita este tarata intr-o mocirla mediatica de proprii conducatori sau ca jucatori emblematici ajung la rivale, pentru ca nu-i asa, auzim mereu la televizor ca e normal, doar sunt profesionisti.
Printre reclame la bere sau detergent, intre doua declaratii belicoase ale unor pseudo-oameni de fotbal, abuzurile si nedreptatile comise asupra suporterilor sunt trecute cu vederea sau chiar intoarse impotriva acestora.
Nu vom renunta sa credem, sa speram, sa traim fotbalul asa cum stim, sa fim acolo alaturi de culorile iubite, in felul nostru, pana la ultimul om ! Nu vom ceda, pentru ca pasiunea nu da faliment si dragostea nu contine acte de proprietate !
Against Modern Football

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu