miercuri, 30 mai 2012

Scurtă istorie a fotbalului sibian



Anul 1932 avea să marcheze o cotitură în sistemul de organizare a fotbalului românesc. Cu 2 ani înainte, la 16 ianuarie 1930, a avut loc adunarea generală a FSSR, iar o lună mai târziu a luat fiinţă Federaţia Română de Fotbal, asociaţie care, de acum înainte, va coordona întreaga activitate internă şi internaţională a echipelor noastre. Aşa se face că, în toamna anului 1932, a debutat divizia naţională, care era împărţită în două serii: seria A – Ripensia, CFR, România Cluj, Crişana, Şoimii Sibiu, Tricolor, Gloria CFR Arad, şi seria B – Unirea Tricolor, CAO, Venus, U. Cluj, Braşovia, RGMT, AMEFA. Seria A a fost câştigată “la pas” de Ripensia Timişoara (care avea jucători de mare valoare:  Zombory, Durger, Hoksary, Deheleanu, Kotormary, Lakatos, Bindea, Schwartz, Raffinsky, Dobay – practic toţi internaţionali), iar Şoimii au ocupat ultimul loc, cu o victorie, 2 egaluri, 9 înfrângeri, golaveraj 7-37. În echipa de atunci a “şoimilor” jucau: Lindner, Gh. Apolzan, Nemeş, Asztalos I, Asztalos II, Buiu, Chidu, Băicoianu, Borcea, Secărea, Tatu, Opriş, Petricioiu, Căliman etc.


Federaţia a decis ca în 1933 să nu retrogradeze nimeni, aşa că Şoimii au mai evoluat încă un an în divizia naţională, în seria a II-a, cu un bilanţ mai slab: nici o victorie, 2 egaluri, 12 înfrângeri, golaveraj 7-56!


De astă dată, sibienii au retrogradat, în ediţia 1934/35 jucând în seria a IV-a a diviziei B, numai că nici SGS (H.T.V.), nici Şoimii, n-au reuşit să revină pe prima scenă.


O perioadă de oarecare efervescenţă fotbalistică a fost – culmea – în timpul războiului, când, în urma Dictatului de la Viena, Universitatea din Cluj, şi odată cu ea echipa de fotbal, s-au mutat la Sibiu. În formaţia clujeană erau fotbalişti de clasă, între care Coracu, Medrea, Ţăranu, Dacălu, Sângeorzan. Numai că, din cauza ciuntirii teritoriului ţării, au ieşit din competiţii echipele Baia Mare, Oradea, Tg. Mureş.


… Duminică, 12 aprilie 1941, valuri de chibiţi se îndreptau spre terenul sibian, unde era programat un meci între echipa studenţilor clujeni, “U”, şi cea a mănăşturenilor refugiaţi la Turda, Victoria Cluj-Turda. A câştigat Universitatea cu 9-1 (5-0), golurile fiind marcate de Dascălu (5), Medrea III, Ţăranu, Coman, Coracu, respectiv Fedoreanu. În cadrul campionatului primei divizii, la 20 aprilie, “U” a jucat la Brad, cu MICA din localitate, pierzând cu 3-0 (0-0), “într-un meci în care studenţii n-au fost cu nimic inferiori. Brădenii au profitat de un arbitraj extraordinar de părtinitor, care a demoralizat tânăra echipă universitară. Este prima oară când “U” recuză un arbitru în persoana  d-lui Ionescu Ştefan din Bucureşti”. (Nici atunci nu erau prea… curaţi arbitrii!)


Trei zile mai târziu, la Sibiu, Universitatea o surclasează pe celebra Ripensia Timişoara, scor 5-1 (0-0), goluri înscrise de Ţăranu, Dascălu (3), Toth (autogol). Din echipa oaspete n-au lipsit Lăzăreanu, Felecan, Coman, Suciu, Bindea, Andreescu, Jivcovici.


După 20 de etape, “U” acumulase doar 13 puncte şi era în situaţia de a retrograda. Pe UDR Reşiţa o învinge net cu 7-3 (2-1). “Publicul, în delir, i-a ovaţionat la scenă deschisă pe studenţii sibieni”, scria cronicarul. Golurile au fost marcate de Coracu (2), Coman, Dascălu (4), respectiv Micu, V. Pop, Drăgoescu. Următorul meci sibienii l-au susţinut la Bucureşti, învingând Sportul Studenţesc cu 4-3. “În etapa din 18 mai – scria presa – s-au făcut vânzări şi cumpărări de meciuri fără nici un scrupul, numai şi numai ca “U” să retrogradeze. Ploieştiul cu Ripensia şi Brăila cu Craiova. Şi n-a fost destul. În meciul cu Sportul Studenţesc, “U” a câştigat şi federaţia a anulat acest rezultat pe simplul motiv că jucătorii bucureşteni n-au luptat cu tot elanul să-i învingă pe sibieni. “U” a reacţionat energic, retrăgându-se din campionat, aşa cum cere demnitatea unui centru academic, care luptă în primul rând pentru cinste şi morală şi care face sportul din dragoste pentru sport. Noi credem că hotărârea federaţiei nu va fi definitivă, deoarece “U” este simbolul Ardealului răpit”.


La 22 iunie 1941 începea cel de-al Doilea Război Mondial şi pentru România, sportul, în general, trecea într-un plan secundar. Campionatul primei divizii de fotbal era câştigat de Unirea Tricolor Bucureşti, urmată de Rapid şi Ripensia. Pe locurile retrogradabile se aflau FC Brăila, “U” Cluj-Sibiu, Gloria CFR Galaţi şi FC Ploieşti. Din lotul Universităţii făceau parte: Boroş, Costea, Bretoteanu, Medrea II, Chendi, Muscă, Medrea I, Sângeorzan, Chirilă, Dumitraş, Ţăranu, Dascălu, Medrea III, Păunescu, Ivan, Coracu, Joja. 


via http://www.peluzasud.ro/anii-grei-ai-inceputului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu