luni, 7 noiembrie 2011

Negrii din Splai si FC Liverpool

1936 a fost un an de referinta in istoria fotbalului romanesc datorita turneului intreprins de echipa FC Liverpool pe teritoriul tarii noastre. Doar 2 echipe din campionatul intern au avut atunci sansa sa-si masoare fortele cu echipa engleza : Venus Bucuresti si Ripensia Timisoara. La ora disputarii celor 2 partide campionatul era inca in toi. Ripensia era liderul la zi, ei reusind la finalul acelui sezon sa si castige titlul de campioana. Venus Bucuresti, porecliti « Negrii din Splai », se aflau pe locul 3, dar vor termina editia pe locul 4, fiind unul dintre sezoanele sub asteptarile fanilor.

In 1936 Venus catigase 5 titluri de campioana in Divizia A si urmarea cu ardoare sa doboare recordul celor de la Chinezul Timisoara care detineau 6 titluri, dar care intrasera intr-un declin datorita unor probleme financiare.

Venirea in tara a celebrei echipe engleze a creat o emulatie in randul suporterilor, dar si a gazetarilor, acestia venind in numar foarte mare la Gara de Nord. Antenorul Patterson a adus in Romania toate vedetele echipei, printre acestia numarandu-se Savage, Taylor sau Busby (cel care va marca istoria celor de la Manchester United in calitate de manager). Dubla campioana a Angliei venea in Romania dupa ce jucase o serie de meciuri si in Iugoslavia.

Pe 2 iunie arena Venus a devenit neincapatoare in asteptarea marelui meci. Ploaia torentiala care se abatuse asupra capitalei a facut ca gazonul arenei sa devina asemanator celor din insula. La ora disputarii meciului norii negri au adus o ploaie inofensiva, dar care le-a convenit de minune britanicilor.

Venus Bucuresti : Ghenea, Sfera, Albu, Barbulescu, Eissenbeiser, Mihailescu, Gruin, Gavrilescu, Sepi, Petea, Unguroiu
FC Liverpool : Hobson, Blenkinsop, Dabbs, Busby, Bradshaw, Savage, Niewenhyst, Robert, Howe, Easton, Hanson





Prima repriza a fost una la discretia oaspetilor. Centrarile dese au pus multe probleme fundasilor venusisti, iar fara paradele lui Ghenea, scorul putea sa ia proportii inca din primele minute. Dupa o dominare copioasa a englezilor, Hanson deschide scorul in mintul 21 cu un sut de la marginea careului. Jocul este unul pe placul spectatorilor care aplauda aproape toate fazele de joc ale britanicilor. Singura actiune consistenta a venusistilor a venit dn partea lui Sepi care il pune la incercare pe Hobson cu un sut deviat mai apoi in corner.

Repriza a doua incepe furtunos si in minutul 50 se face 2-0 dupa o lovitura de cap a lui Howe. Dupa gol urmeaza o dominare a bucurestenilor, dar care nu se concretizeaza pe tabela de marcaj. Pe rand Unguroiu si Gruin rateaza ocazii importante. In minutul 60 Howe reuseste dubla dupa ce trimite in poarta lui Ghenea centrarea trimisa de Niewenhyst. La 3-0 Unguroiu rateaza o noua ocazie, de data aceasta sutul trimis de venusist lovind bara transversala. Dupa doar un minut Gavrilescu inscrie pentru 3-1 in urma unu corner, dar si a greselilor facute de apararea engleza. Golul nu ii impiedica pe englezi sa atace si sa domine din nou jocul, iar in minutul 87 Hanson duce scorul la 4-1. Finalul meciului ii gaseste pe jucatorii venusisti tristi datorita proportiilor scorului.

La finalul meciului Patterson a evidentiat jocul bun al fundasului stanga, dar a si subliniat faptul ca echipa lui nu a dat chiar totul pe teren, jucatorii menajandu-se pentru meciul de a doua zi cu Ripensia.
Alexandru Eladescu, presedintele celor de la Venus, s-a declarat multumit de jocul echipei, mai ales ca au intalnit o forta a fotbalului european.

Partida a fost arbitrata de Ceaureanu care nu prea a avut ce sa fluiere in acea parida, jocul nefiind marcat de faulturi. La finalul meciului el declara urmatoarele pentru ziarul Gazeta Sporturilor : « A batut cine a fost mai bun. Englezii practica un joc constructiv de o rara frumusete. »


via https://www.facebook.com/notes/razvan-nicolae/negrii-din-splai-si-fc-liverpool/256430211075904

Dupa meci presa din Romania l-a vazut ca om al meciului pe Matt Busby. De partea venusistilor au fost remarcati Ghenea, Sfera sau Albu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu